• RADIMO I NEDELJOM

    Centralna laboratorija u ulici Cara Dušana br 67  radi i NEDELJOM od 8-13h.

  • ANALIZE

    Preko 3000 analiza iz oblasti biohemije, hematologije, imunohemije, mikrobiologije, patohistologije, genetike, prenatalnog skrininga  i visokospecifičnih analiza.

  • NAŠE LOKACIJE

    Laboratorije  JUGOLAB-a Vam pužaju kompletnu laboratorijsku uslugu kako na teritoriji grada Novog Sada, tako i u Apatinu, Bečeju, Futogu, Senti, Somboru, Subotici, Petrovaradinu, Kuli, Staroj Pazovi, Zrenjaninu, Odžacima, Čačku i Užicu.

Lokacija i radno vreme

Radno vreme laboratorije JUGOLAB Dalje...

Priprema pacijenata

 

Šta treba znati pre dolaska u laboratoriju? Dalje...

Diskretno zakazivanje analiza

 

Diskretno zakazivanje analizaDalje...

Kontakt

Za sve informacije kontaktirajte nas Dalje...

English French German Hungarian Italian Russian Spanish

Aktuelno

Samo u Jugolabu!

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju i mali natalitet, Jugolab je odlučio da da svoj doprinos borbi protiv bele kuge time što će za 3. i svako sledeće dete u porodici odobriti 30% popusta na sve analize iz svog programa analiza. Ukoliko želite da iskoristite popust, sa sobom je potrebno da ponesete zdravstvene knjižice ili izvode iz matične knjige rođenih za svu decu.

Za više informacija pozovite: +381 (021) 466-804

 


 

Biološka kontrola efikasnosti sterilizacije

Obaveštavamo Vas da u Jugolabu možete uraditi biološku kontrolu efikasnosti sterilizacije suvih i vlažnih sterilizatora.

 


 

Virus Zapadnog Nila i Zika virus

Zahvaljujući međunarodnoj saradnji sa eminentnim svetskim zdravstvenim ustanovama, u Jugolabu možete uraditi analize koje utvrđuju eventualno prisustvo virusa Zapadnog Nila i Zika virusa u organizmu.

 


 

fb-icongplus-icontwt-icon

Cenovnik analiza

 

Kontakt za informacije o visokospecifičim analizama kojih nema u cenovniku:

(021) 466-804 ili (021) 2100-808

Smaller Default Larger

DISKRETNO ZAKAZIVANJE ANALIZA

                                                                                                                          bigcusror               

Ukoliko Vam se nekada desilo da Vam prilikom dolaska u laboratoriju bude neprijatno da zatražite da se uradi određena analiza ili ne želite da svi prisutni znaju ko ste Vi, sada postoji način da to izbegnete. Na našem sajtu možete putem računara dostaviti svoje podatke i tražene analize. Ukoliko na ovaj način najavite svoj dolazak, u Jugolab laboratorijama nije neophodno da naglašavate koje analize je potrebno uraditi, niti Vaše ime i prezime- sve to će u trenutku kada unesete svoje podatke već biti u laboratoriji, pa možete samo da dođete u Jugolab i date uzorak. Prilikom dolaska u laboratoriju obavezno ponesite kod.

 

 


 NORO VIRUS

noro1

Tokom zime dominiraju grip i virusne prehlade ali ove zime uočena je povećana učestalost virusnih gastroenteritisa poznatih kao "stomačni grip".

 

Simptome "stomačnog gripa" izazivaju najčešće enterovirusi: Adeno, Rota, Noro virus.

 

 

Norovirus ove godine napada ranije i snažnije nego u prethodnim zimskim sezonama, upozorili su svetski stručnjaci.

 

Norovirus je otkriven još 1968. godine u toku epidemije akutnog gastroenteritisa u jednoj osnovnoj školi u gradu Norvolk u SAD. Zbog toga je prvobitan naziv virusa bio Norvolk virus, a 2002. godine je promenjen naziv u Norovirus. Tokom godina je uočeno da se virus vrlo lako prenosi, najčešće putem prljavih ruku, tzv. orofekalni put transmisije, gde se hrana ili voda kontaminira fekalijama putem prljavih ruku. Pored toga je moguć kapljični vid prenošenja (kijanjem ili kašljanjem), kao i direktnim putem sa osobe na osobu ili indirektno preko kontaminiranih predmeta.

 

Najnovije epidemiološke studije objavljene ove godine navode da su među obolelima najčešće deca mlađa od pet godina, mada se može javiti u svim starosnim grupama. Noro virusi se brzo šire naročito u kolektivima (škole, vrtići, starački domovi...)

 

Inkubacija traje 12-48 sati a bolest se manifestuje blago povišenom temperaturom, mučninom, povraćanjem i pojavom vodenastih dijareja koje traju 1-4 dana. Noro virus ostaje u stolici više dana ili nedelja.

 

Dijagnoza virusa se postavlja brzim testom kojim se dokazuje antigen u stoulici.

U Jugolabu možete odraditi test na Noro virus a rezultat dobijate u toku istog dana.

Ne postoji specifično lečenje za norovirus infekcije, a oporavak je uglavnom spontan.

 

 


 

 

TUMORSKI MARKERI

 

 

Tumorski markeri su supstance koje nastaju u ćelijama organizma kao odgovor na postojanje malignog ili benignog tumora i predstavljaju biohemijske indikatore prisustva tumora. Produkuju ih ćelije karcinoma ili organizam kao odgovor na prisustvo kancera, ali mogu da ih produkuju i zdrave, normalne ćelije. Povišen nivo tumor markera može ukazivati na prisustvo tumora, ali sam nije dovoljan da bi se postavila dijagnoza.

 

Nijedan tumorski marker nije 100% specifičan. To znači da se oni detektuju kako kod zdravih osoba, jer ih mogu lučiti zdrave, normalne ćelije, tako i kod osoba sa karcinomom, a pored toga većinu njih produkuje više vrsta karcinoma. Takođe, nijedan tumorski markeri nije 100% osetljiv, odnosno ne može da se detektuje u svim stadijumima bolesti, posebno u početnom. Bez obzira na ove nedostatke, oni su danas potpuno opravdano našli siroku primenu u laboratorijskoj dijagnostici.

 

Tumorski markeri se koriste:

 

- kao deo skrininga u ranom otkrivanju malignih bolesti i kao pomoć u postavljanju dijagnoze

 

- u praćenju toka bolesti

 

- u planiranju i praćenju terapije

 

- u ranom otkrivanju recidiva, odnosno ponovnog javljanja tumora.

 

Manje su korisni u skriningu, uglavnom se tu koriste kao pomoćno dijagnostičko sredstvo, jer se dijagnoza može potvrditi samo biopsijom, ali u planiranju i praćenju terapije, kao i u otkrivanju recidiva su našli veliku ulogu.

 

Kod pacijenata kojima je dijagnostikovan karcinom, jako je važno da se prva koncentracija izmeri pre početka terapije, a zatim nakon nje. Tada će poređenje rezultata ukazati na uspešnost terapije.

 

Tumorskih markera ima mnogo koji se danas u laboratorijskoj dijagnostici rutinski određuju. Najčešće se određuju:

 

PSA - specifičan je za prostatu. Karcinom prostate je jedini karcinom kod kojeg će ovaj marker biti povišen, ali se njegove povišene vrednosti javljaju i kod nekih drugih, benignih bolesti tog organa. Pored ukupnog PSA, merenjem i slobodnog PSA omogućava se bolje razdvajanje pacijenata sa karcinomom od onih sa benignom hiperplazijom prostate.

 

CA 125 – prisutan je kod epitelijalnih karcinoma ovarijuma, karcinoma endometrijuma, cerviksa i dojke, ali povišen je i u brojnim benignim stanjima, čak i u trudnoći. Danas se sve više određuje zajedno sa markerom HE 4 koji je najosetljiviji za otkrivanje karcinoma jajnika, posebno na početku bolesti, pa lekari sve više traže određivanje kombinacije ova dva markera.          

 

CA 15-3 – prisutan je kod karcinoma dojke, ali i kod brojnih drugih oboljenja. Najviše se koristi za rano otkrivanje recidiva i praćenje odgovora na terapiju

 

CEA – prvi marker koji je uveden u kliničku upotrebu. Prisutan je kod brojnih benignih i malignih stanja, a važan je kao prognostički indikator kod karcinoma debelog creva i u kontroli povratka bolesti.

 

Tumorski markeri se mogu detektovati u krvi, ali i drugim telesnim tečnostima, a savremena laboratorijska oprema omogućava brzo i tačno određivanje njihovih vrednosti i za većinu se rezultati dobijaju u roku od nekoliko sati. Esencijalno je prepoznati da se vrednosti dobijene razlicitim metodama ne mogu porediti.Testovi različitih proizvođača daju različite rezultate na istom uzorku. Zato je veoma važno da sepacijent prati istim postupkom određivanja, po mogućstvu u istoj laboratoriji.

 

Danas je dostupno i otkrivanje genetske predispozicije za nastanak kancera, koje već predstavlja rutinsku laboratorijsku analizu.  S obzirom da se zna da je malignitet na dojci  u 25% slučajeva nasledan,  rano otkrivanje  genetskih mutacija može sprečiti razvoj karcinoma. Geni koji su odgovorni za nastanak ovog karcinoma su BRCA 1 i BRCA 2, odnosno njihove mutacije. Žene kod kojih postoje te mutacije, sa odgovarajućom verovatnoćom, u zavisnosti od starosti, mogu oboleti od karcinoma dojke. Postupak je potpuno neinvazivan, uzima se krv kao uzorak i rezultati se dobijaju u roku od nekoliko nedelja. Nakon toga, žena, ukoliko ima tu mutaciju gena, može dalje da odluči koju preventivnu meru će preduzeti”.