microscope preloader

VERIFIED - Neinvazivni prenatalni test

Jednostavan test iz krvi danas može da kaže lekarima više o bebi nego ikad pre. Ranije su NIPT testovi, kao što je VERIFIED, bili preporučivani samo trudnicama koje imaju povećan rizik od hromozomopatija. Međutim, danas se ovi testovi preporučuje svim trudnicama, ukoliko žele da budu sigurne u genetsko zdravlje svoje bebe.

Odluku da uradi test donosi pre svega majka, uz savet lekara koji vodi trudnoću.

Šta je VERIFIED test?

VERIFIED test je skrining test, koji vam, slično kao i ostali skrining testovi u prvom trimestru trudnoće, govori o verovatnoći da beba ima neku od najčešćih trizomija, aneuploidija polnih hromozoma ili mikrodelecija.

Za razliku od dabl i tripl testa, VERIFIED je veoma precizan i pouzdan – u preko 99,9% slučajeva on daje precizne rezultate, jer se oslanja na visoku tehnologiju analize genetskog materijala vaše bebe, a ne na statističku verovatnoću. Zbog toga je verovatnoća za lažno pozitivnim i lažno negativnim rezultatima mnogo manja u odnosu na ostale skrining testove.

Koje su prednosti VERIFIED testa?

VERIFIED test je vodeći prenatalni skrining test koji se trenutno nalazi na tržištu. Potpuno je bezbedan i nema posledica po zdravlje trudnice i deteta.

Na osnovu samo jedne epruvete majčine krvi, uz pomoć najsavremenije tehnologije, VERIFIED test skenira slobodnu DNK bebe.

Ovim postupkom analiziraju se anomalije na hromozomima i time se saznaje da li će dete biti zdravo, ili će bolovati od nekih sindroma. Ako se uradi ovaj test, nije potrebno raditi dabl i tripl test.

verified test

Kada se radi VERIFIED test i kome je namenjen?

Prenatalni test VERIFIED preporučuje se da se radi počevši od 10. nedelje, ali može da se radi u bilo kojoj nedelji trudnoće. Najoptimalnije vreme da se VERIFIED test uradi je negde između 10. i 12. nedelje, kako bi se na vreme saznalo da li je potrebno raditi invazivne testove kao što su amniocenteza i biopsija horionskih čupica. Takođe, tada je sadržaj bebine DNK u krvi majke dovoljan kako bi se dobili precizni rezultati.

O VERIFIED testu trebalo bi posebno da razmisle trudnice koje pripadaju sledećim kategorijama: starije od 30 godina, one kojima je procenjen visok rizik skrining testovima u prvom trimestru, u čijoj prethodnoj trudnoći je ustanovljena hromozomopatija, sa porodičnom istorijom poremećaja hromozoma, kao i sve trudnice koje žele maksimalnu sigurnost i preciznost bez rizika od pobačaja.

Test može da radi gotovo svaka trudnica koja vodi jednoplodnu i blizanačku trudnoću. Međutim kod blizanačke trudnoće postoje određena ograničenja: VERIFIED test može utvrditi aneuploidije 21, 18 i 13, kao i prisustvo/odsustvo Y hromozoma. VERIFIED test ne može da otkrije anomalije polnih hromozoma kod blizanačkih trudnoća, niti da pokaže pol beba niti kom plodu ta slobodna, vanćelijska DNK pripada.

Troplodne i višeplodne trudnoće ne mogu da se analiziraju uz pomoć VERIFIED testa.

Koliko je VERIFIED test pouzdan?

Ovaj test se istakao po svojoj preciznosti od drugih sličnih testova. Poseduje najnižu stopu neuspeha od samo 0,1%. Direktno analizira slobodnu fetalnu i majčinsku DNK. Senzitivnost predstavlja sposobnost testa da identifikuje one koji stvarno imaju bolest, a specifičnost sposobnost testa da isključi postojanje bolesti.

Uz pomoć VERIFIED testa, moguće je odrediti aneuploidije i to trizomije kao što su Daunov sindrom (Trizomija 21), Edvardsov sindrom (Trizomija 18), Patau sindrom (Trizomija 13) i trizomije 9 i 16. Takođe, određuje i aneuploidijie polnih hromozoma kao što su Trostruki X (XXX), Tarnerov sindrom (X0), Klinefelterov sindrom (XXY) i Džejkobsov sindrom (XYY). Moguće je otkriti i pojedinačne promene na hromozomima (mikrodelecije) kao što su DiDžordžov, Prader-Vilov sindrom i ostale.

Određivanje pola deteta je takođe deo testiranja, ali je informacija o tome ostavljena vama na izbor, jer neke majke ne žele unapred da znaju kog pola će im biti dete i to pravo im je zagarantovano.

Prema validacionoj studiji, VERIFIED se najbolje pokazao u analiziranju trizomija 21 (Daunov sindrom), gde je senzitivnost 100%, a specifičnost 99,76%.

Kako i gde da uradim test?

VERIFIED test može da se uradi na većem delu teritorije Srbije, a pozivanjem call centra 0800 808 808 možete da se informišete o najbližoj laboratoriji u kojoj možete da izvadite krv.

Test se može uraditi u svim JUGOLAB laboratorijama. Spisak laboratorija pronađite OVDE.

Koliko se čekaju rezultati testa?

Kada izvadite krv uzorak krvi šalje se u laboratoriju Genesis Genetics u Londonu, gde tim genetičara skeniranjem celokupnog genoma dolazi do potrebnih rezultata. Ceo proces ne bi trebalo da traje duže od 7-10 radnih dana. Roditelji i lekar dobijaju personalizovan izveštaj o rezultatima testa.

Šta ako je rezultat testa pozitivan?

Prilikom dobijanja rezultata, postoje tri moguća odgovora:

  • Aneuploidije nisu detektovane
  • Aneuploidije su detektovane
  • Postoji sumnja da aneuploidije postoje.

Ukoliko aneuploidije nisu detektovane to znači da VERIFIED test nije pronašao ni jednu genetsku anomaliju kod vaše bebe. Trudnoća može da se odvija neometano.

Ukoliko su aneuploidije detektovane, ili postoji sumnja na njih, medicinski sektor koji stoji iza VERIFIED testa će vam prvo organizovati savetovanje sa genetičarima iz Londona. Preporuka u takvim situacijama je da ne paničite i da, u saradnji sa ginekologom, uradite amniocentezu kako biste bili sigurni u rezultat. U ovakvim situacijama je najbitnije doneti dobre i pravovremene odluke.

Koliko test košta?

Više informacija o testu, kao i cene možete pogledati na zvaničnom sajtu VERIFIED-a.