Edukacija

Noro virus

Datum: 03/03

Deca, posebno kada su u uzrastu u kojem još uvek nemaju jasno razvijene i stečene higijenske navike, pod velikim i konstantnim su rizikom od pojave dijareje. То је zato što deca u pomenutom uzrastu stavljaju ruke, ali i različite predmete u usta i nа taj način u organizam neretko unose patogene mikroorganizme koji su izazivači dijareje.

Stomačni virusi kod dece, upravo iz pomenutog razloga, predstavljaju jedan od najćešćih izazivača dijareje kod dece. Ovi virusi, prenose se prljavim rukama, kao i neposrednim kontaktom sa izvorima virusa, kao što su kontaminirana voda ili kontaminirana hrana, čijoj upotrebi deca znaju da budu sklona. Dijareja kod dece može biti izazvana najčešće unosom Rotavirusa i Norovirusa ali i drugih enterovirusa.

Bez obzira da li je uzrokovana stomačnim virusom ili nekim drugim faktorom koji je na to uticao, dijareja, odnosno proliv kod dece, manifestuje se najčešće kroz gubitak apetita, ргаćen smanjenjem telesne mase i kroz prisustvo obilnog pražnjenja creva koje je učestalo.

Takođe, kod dece koja imaju dijareju, odnosno proliv, može se javiti povraćanje, praćeno mučninom, kao i povišena telesna temperatura.

U većini slučajeva ovakvo stanje prolazi za nekoliko dana.

Dijagnoza virusa se postavlja testovima kojima se dokazuje antigen u stolici a u Jugolabu rezultate dobijate u toku istog dana.