Edukacija

Normalna Mikrobiotika

Smatra se da u sastav normalne mikrobiote ulazi oko stotinu triliona bakterija, virusa, gljivica i parazita, a bakterije su najbrojniji članovi mikrobiote ljudi.

Lajmska bolest

Lajmska bolest je zarazna bolest čiji je uzročnik Borrelia burgdorferi. Infekcija se prenosi ubodom krpelja.

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Svetska hepatitis alijansa pokrenula je globalni projekat pod nazivom "Za svet bez hepatitisa", s ciljem da se do 2030. godine eliminiše opasni virus, koji je 7. uzrok smrtnosti u svetu.

Svetski dan borbe protiv astme

Astma je hronična inflamatorna bolest disajnih puteva koja uzrokuje probleme pri disanju. Karakterišu je jak imunološki odgovor i hronična upala traheobronhijalnog stabla.

Svetski dan borbe protiv malarije

Od malarije godišnje umre preko milion ljudi a 350-500 miliona oboli. Malariju prenose komarci roda Anopheles i iskorenjena je u mnogim zemljama mada su prenosioci i dalje prisutni.

Svetski dan zdravlja

Svake godine 7.aprila Svetska zdravstvena organizacija obeležava Svetski dan zdravlja. Ovaj datum ujedno predstavlja i dan kada je Svetska zdravstvena organizacija osnovana.

Dan borbe protiv HIV-a

AIDS je skraćenica od engleskog naziva Acquired Immunodeficiency Syndrome. U našem jeziku uobičajen i opšte prihvaćen naziv je SIDA (Sindrom Stečenog Imunološkog Deficita).

Svetski dan srca

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Ojačajte svoje srce”, naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.

Dijabetes

Diabetes mellitus (šećerna bolest) je hronični sistemski poremećaj metabolizma koji se karakteriše hiperglikemijom, tj. trajno povišenim nivoom glukoze u krvi.